Luke 7 i årets julekalender er KORUS Midt-Norge. Dette er et kompetansesenter på rusfeltet som fungerer som en såkalt "tjeneste for tjenestene", og bistår kommuner, spesialisthelsetjenesten og befolkningen for øvrig med oppdatert kunnskap og kompetanseheving på rusfeltet.

 

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.

 

KORUS Midt-Norge:

Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?



KORUS Midt er ett av sju regionale kompetansesenter på rusfeltet. Oppdraget vårt er å styrke rusfaglig kompetanse både i kommunene og spesialisthelsetjenesten.  Eksempelvis kartlegger vi en rekke faktorer som direkte eller indirekte kan knyttes til rusbruk. Mest kjent er kanskje de mangeårige Ungdata-undersøkelsene som viser både utviklingen i hvordan ungdommene har det generelt, og hvilket forhold de har til rus. Vi hjelper også kommunene mer å kartlegge omfang og karakter av rusproblematikken blant tjenestemottakerne. Videre har vi vi i flere år administrert den store Brukertilfredshetsevalueringen der brukerne selv får fortelle hva de synes om de kommunale rustjenester. Vi jobber selvfølgelig for at funnene her skal bidra til god tjenesteutvikling. Andre store innsatsområder er Bedre Tverrfaglig Samhandling, som skal sørge for at utsatte barn og unge fanges opp, vi jobber med rus i arbeidslivet, friluftslivsterapi, musikkterapi og mye mer.  Vår Lærings- og mestringsseksjon tilbyr direkte hjelp til pårørende av mennesker med rusutfordringer, og vår forskningsseksjon driver praksisnær forskning for å bidra til at rusbehandlingen blir best mulig.

Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?

Det viktigste er det omfattende og praksisnære arbeidet vi gjør med tjenesteutvikling ute i kommunene, ved å spre kunnskap på rusfeltet og bidra til det forebyggende arbeidet. Vi er også godt fornøyd med at vi har styrket brukerperspektivet i alt vi gjør. Dessuten synes vi det er bra at vårt samarbeid med de andre korusene i landet blir stadig tettere. Det kom tydelig frem da vi arrangerte nasjonal kompetansesentersamling i Trondheim i september. Det kan også nevnes at vi er fornøyd med å ha styrket det overdoseforebyggende arbeidet i vår region med tettere oppfølging av enkeltkommuner.

2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?

Forebyggende og tidlig innsats vil fortsatt være våre prioriteringsområder. Opptrappingsplanen for psykisk helse, og en forebyggings- og behandlingsreform skal legges frem i året som kommer. Det vil bli lagt vekt på tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og bedre ivaretakelse av familier, spesielt barn som pårørende.  Da er det naturlig at også vi i KORUS, prioriterer dette arbeidet. En egen opptrappingsplan mot vold og overgrep vil også fremmes i 2023, og i den forbindelse blir arbeidet vårt med å implementere vårt innsatsområde Kompetanseutvikling rus og vold viktig. Dette området handler om å få tjenestene til å behandle rus- og voldsproblematikk samtidig og integrert.

2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?

Brukertilfredshetsevalueringen viser at pårørende i alt for liten grad får den hjelpen de burde hatt. Vi ønsker å styrke pårørendes stemme og at de involveres i større grad i både de kommunale tjenestene og i spesialisthelsetjenesten. Pårørende er dessuten ofte en viktig ressurs i oppfølgingen av brukerne selv.

Hvis vi kunne bestemt ville vi også satt et spesielt fokus på det vi kaller de sårbare overgangene i livet til rusutsatte og deres pårørende. Slike overganger kan for eksempel være når en pasient skal ut av behandling og tilbake til kommunen, eller det kan være når utsatte barn skifter skole, ved skifte av jobb og mye annet. Ved slike overganger er det svært viktig at kommunikasjonen mellom de forskjellige aktørene blir så god som mulig.