Regjeringen foreslår å avvikle godkjenningsordningen i Fritt behandlingsvalg

Forslaget er nå sendt ut på høring, med høringsfrist 1. juli. 

Ny regjering og ny helseminister gir ny ruspolitikk. På Ruspolitiske Arena 5. mai gir vi politisk ledelse muligheten til å si noe om hva de vil levere på. Det er Statssekretær Ellen Moen Rønning- Arnesen som kommer til oss for å formidle politikken.

Regjeringspartiene gikk til valg på å avvikle godkjenningsordningen i Fritt behandlingsvalg, slik sett bør det ikke være noen overraskelse. Men når og hvordan skal de gjøre det?

Hva taper pasientene og rusfeltet på avviklingen? 

Synspunktene er mange og vi gleder oss til å høre. I tillegg til å høre statssekretæren er vi spente på å høre hva direktør Jens Røed (bildet) ved Blå Kors Loland behandlingssenter vil si om dette. Blå Kors er ingen velferdsprofitør, men en ideell aktør som gir et tilbud innenfor Fritt behandlingsvalg. Hva taper ruspasientene og rusfeltet på avviklingen? 

I tillegg til statssekretær Rønning-Arnersen og direktør Røed vil temaet være en del av debattene som foregår på scenen denne dagen. Blir det et dårligere tilbud til pasientene? Blir det slik at fagfolk og politikere tar rollen som "vi vet best"? Kan det bli slik at avvikling vil gi bedre tilbud, mindre konkurranse om fagfolk, bedre styring og fordeling av ressurser?

Her vil dere få gode argumenter til et høringssvar og/eller til den generelle debatten.

Hva er Fritt behandlingsvalg?
F​​ritt behandlingsvalg betyr at offentlige virksomheter, private virksomheter som har avtale med et regionalt helseforetak, og godkjente private virksomheter kan levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Pasienter som har rett til behandling kan fritt velge mellom disse institusjonene. 

Forslaget fra regjeringen innebærer at private leverandører ikke lenger kan få godkjenning for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Det foreslås en overgangsordning for behandlingsforløp som er igangsatt. Pasienter med rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten skal fremdeles kunne velge mellom offentlige virksomheter og private virksomheter som har avtale med regionale helseforetak.

Antall pasienter og hva koster det?

Antall pasienter innenfor TSB som har mottatt behandling hos godkjente leverandører innen fritt behandlingsvalg, har økt år for år siden 2016 da ordningen ble innført.

I 2016 var det 157 pasienter og det kostet helseforetakene 38,4 millioner kroner.
I 2021 var det 753 pasienter og det kostet helseforetakene 301 millioner kroner. Totalt er det 2641 pasienter i løpet av disse seks årene og det er brukt 872,1 millioner kroner.

Den regningen har de lokale helseforetakene fått og betalt. I følge høringsnotatet så skal pengene forbli i helseforetakene. Det skal altså ikke bli mindre rusbehandling som følge av denne avviklingen. Kan rusfeltet stole på det?

Pasientene kan fortsatt velge, men nå offentlige sykehus eller institusjoner som har avtale med et regionalt helseforetak. Kan pasientene stole på det?

Vi tar debatten, bli med oss 5. mai. Husk at du også kan delta digitalt hvis du ikke har anledning til å ta turen til Oslo og hotel Bristol denne dagen.

Se program og meld deg på ved å klikke her